Gebruik maken van je omgeving deel 3

Gepubliceerd op 1 mei 2020 om 13:05

Misschien heb je in jou buurt ook meerdere fietsenrekken achter elkaar waardoor het een soort tunnel wordt? Leuk om daar je hond eens doorheen te laten lopen. 

Daaronder ook de oefening "op en laag."

 

Graag wil ik nog wel benadrukken dat het bij deze en voorgaande oefeningen die ik gedeeld heb, niet gaat om snelheid. Maar om contact met je hond. Allebei bewust bezig zijn met een oefening. Als er geen contact is, dan ben je ook niet samen bezig. Als ik op mijn telefoon bezig ben, dan kan ik geen contact houden met mijn hond. Als Camille aan het snuffelen is, of een andere prikkel ziet, dan is ze niet met mij bezig. Dan heeft het weinig zin om een oefening te beginnen. 

Pas vanuit contact kun je je hond sturen. Maar ook ik kan pas luisteren naar mijn hond, als ik contact met haar heb. 

Ja zeker ik luister ook naar mijn hond. Want honden kunnen je heel veel vertellen. 

Bijvoorbeeld dat ze een oefening niet snappen, door stress signalen te laten zien, door te gaan blaffen, door te gaan snuffelen, of door te blokkeren. Dat betekend voor mij, dat ik een stapje terug moet en duidelijker moet uitleggen wat ik bedoel. 

Mijn hond Chico wil soms een oefening niet doen omdat hij zich niet veilig genoeg voelt. Camille zit er dan te dicht op, waardoor hij niet genoeg ruimte heeft. Die moet ik dan echt eerst verzoeken op haar plaats te gaan liggen. Zodat Chico wel voldoende ruimte heeft om een oefening te doen. Omdat Camille hem anders omver duwt in haar enthousiasme en de oefening naar zich toe wil trekken. 

Er zijn zoveel momenten waarbij een hond iets vertellen wil? 

Camille geeft mij regelmatig aan welke kant ze op wil lopen. Ze trekt mij iets in die richting, gaat stil staan en kijkt mij vragend aan. Als ik dan vraag waar ze heen wil, dan kijkt ze nog een keer naar die richting. Afhankelijk van hoeveel tijd ik heb en hoe lang we al lopen ga ik zeker op haar verzoek in. Het is erg leuk om te doen, omdat je soms op plekken in je buurt komt waar je nooit komt. En soms is het voor mij totaal geen interessante plek, maar voor de geurwereld van de hond juist zeer interessant. 

 

Natuurlijk moet je niet alles wat de hond doet dan maar goed vinden. Zo is het ook niet. De hond heeft natuurlijk ook sturing nodig, en soms moet je ongewenst gedrag begrenzen en voorkomen. Waarbij je ook aangeeft wat wel gewenst is. Je hoeft dus niet altijd de hond de route te laten kiezen. En je mag ook best aangeven als het even niet kan. En na een tijdje de regie weer overnemen. Maar ook voor een hond is het fijn om gehoord te worden en te mogen kiezen. 

 

Maar goed, terugkomend op de oefeningen. Ga aan de slag vanuit contact en geef je hond de ruimte om na te denken wat je van hem wilt. Luister ook naar je hond. Dan kan de samenwerking tussen jullie alleen maar versterken. 

Veel plezier!


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.