Kind-hond club

Kind- hond club

Bij ChiCa Hondenschool is het hele gezin welkom. En ook kinderen mogen meedoen met de lessen. 

Het is leuk om te zien hoe kinderen groeien in de samenwerking met hun nieuwe vriendje op vier poten. 

Veel ouders vinden het belangrijk dat ook de kinderen leren omgaan met de hond. Het geeft ze een stukje verantwoordelijkheid.

Daarom biedt ChiCa Hondenschool vanaf nu speciale cursussen voor kinderen met hun hond. 

Kinderen vanaf 8 jaar mogen opgegeven worden.

Kinderen kunnen instromen met een pup vanaf 9 weken. 

Groepen zijn bij pups niet groter dan 3 kind - hond combinaties. Lessen zijn dan een half uur. Ervaring leert dat voor pups een half uur lang genoeg is. 

Vanaf de basiscursus zullen de groepen iets groter zijn. Bij groepen vanaf 4 kind-hond combinaties zullen de lessen 45 minuten tot een uur zijn. 

 

Wat doen we tijdens de lessen:

 • De kinderen leren hun eigen hond trainen op een speelse manier;
 • Kinderen leren kijken naar de hond. 
 • Kinderen leren respect te hebben voor de hond.
 • Kinderen leren hun hond begrijpen en herkennen van de lichaamstaal;
 • Verantwoord spelen met de hond. Welke spelletjes zijn geschikt voor kinderen? 
 • Basisoefeningen aanleren;
 • Sport en spel;
 • Elke les krijgen kinderen huiswerk mee naar huis om te oefenen met de hond. 

 

Voor wie zijn deze lessen geschikt:

 • Voor kinderen vanaf 8 jaar die het leuk vinden om samen met de hond bezig te zijn. Ook de kinderen kunnen doorstromen naar vervolgcursussen.
 • Is jou zoon of dochter wat onzeker? Door samen met de hond bezig te zijn, leren zij regie te nemen, sturing te geven en bouwen zij een band met hun hond. Het is niet erg wanneer het even niet lukt. Een hond oordeelt immers niet. Het geeft vertrouwen.
 • Bijt incidenten gebeuren vaak binnen gezinnen met eigen hond. De hond wordt vaak niet begrepen. Signalen worden over het hoofd gezien. Door kinderen een cursus te laten volgen, leren zij dat het belangrijk is signalen te herkennen en dit te respecteren. Honden kunnen het niet in onze taal zeggen. Daarom moeten wij hun taal leren kennen. 

 

Belangrijk!

Laat jonge kinderen nooit alleen de hond uitlaten. Ook al luistert de hond goed, en loopt hij keurig mee aan de lijn. Kinderen kunnen niet verantwoordelijkheid zijn voor situaties in het verkeer of andere honden die zij tegenkomen. 

Het is enorm traumatisch voor een kind als er iets gebeurt met de hond. Een hond die schrikt en weg rent, onder een auto loopt of aangevallen wordt door een andere hond die de vrolijke ontmoeting van uw hond niet op prijs stelt. 

Voor volwassenen is zo'n situatie al moeilijk. Laat staan voor een kind. 

In de cursus leren kinderen omgaan met de hond, zij leren samenwerken en trainen. Maar de verantwoordelijkheid blijft altijd van volwassenen.